Press

Greenager – újrahasznosított pólók a jövőért

A Greenager Brand társadalmi vállalkozás a fast fashion által termelt környezeti károk eltüntetésén dolgozik: pólókat hasznosítunk újra, designjainkkal növeljük értéküket. Cégeknek és civil szervezeteknek készítünk fenntartható merchöket, reklámajándékokat, – mint például a 10 millió fának – melyek az így befolyó pénzt tevékenységükre tudják fordítani, ez esetben faültetésre. Célunk, hogy megváltoztassuk a kis- és nagyvállalatok ajándékozási szokásait, hogy dolgozóiknak és partnereiknek olyan – akár egyedi – designos pólókat tudjanak adni, amit büszkén viselhetnek, miközben nem járulnak hozzá a környezeti terheléshez. Sőt, profitunkból megújuló energiába tervezünk fektetni, hogy ne csak csökkentsük a környezeti terhelést, hanem tevékenységünk klíma-pozitív legyen. Így segítve a cégek CSR, azaz Corporate Social Responsibility törekvéseit. És hogy az egészbe miért vágtunk bele?

Az Ellen MacArthur Alapítvány jelentése szerint a divatipar felelős a globális üvegházhatású gázkibocsátás 10%-áért, és több energiát fogyaszt, mint a repülés plusz a hajózás együttvéve. A fast fashion csak súlyosbítja a problémát, hiszen becslések szerint évente 92 millió tonna textilhulladék keletkezik. Csak Magyarországon évente majdnem 80 000 tonna ruhát dobunk ki és ennek kb. 3%-a hasznosul újra. Mi történik ezzel a sok használt ruhával?

A céges ajándékok legtöbbje sajnos vagy porfogó vagy hamar a kukában végzi

A reklámajándék ipar termékei gyakran rövid élettartamúak és használat után hulladékként kerülnek a szemétlerakókba. A helyzetet súlyosbítja, hogy ezek a termékek általában távoli országokban készülnek, és több ezer kilométert utaznak, mielőtt eljutnak az értékesítési helyekre. A hosszútávú szállítás során keletkező szén-dioxid-kibocsátás hozzájárul az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedéséhez a légkörben, ami a klímaváltozás egyik fő oka. Hogyan lehet tehát a reklámajándékok környezeti hatását csökkenteni?

A társadalmi vállalkozás upcyclingja jelentősen környezetkímélőbb, mint az új fentartható pólók gyártása

Erre a két problémára ad egyszerre választ a Greenager – egy olyan cég, amely használt ruhákat új, stílusos mintákkal alakít át és a textilhulladék csökkentés mellett a társadalmi vállalkozás formájának népszerűsítését is célul tűzte ki. A preused pólók használatával a vállalkozás textilhulladékot csökkent, széndioxidot, vizet és további nyersanyagokat takarít meg. Míg a fenntartható anyagokkal dolgozó fair fashion cégek jellemzően a 3. világban gyártanak, a Greenager civil partnerekkel gyűjti össze a használt ruhákat. Ezeket a pólókat aztán Budapesten kézzel szitázza, ami az egyik legkörnyezetbarátabb textilfestési technika. 

A pólók ilyen módon történő újrahasznosításáról, azaz upcyclingjáról a Forbes cikke kiemeli: „még környezetkímélőbb lehet, mint a fenntartható, organikus vagy újrahasznosított anyagok használata”, hiszen ilyenkor az egész gyártási folyamatot megspórolhatjuk. Míg egy fenntarthatóan gyártott póló kb. 50%-kal környezetkímélőbb, mint egy hagyományos, addig egy preused upcyclingja 99%-kal mérsékelheti a környezeti károkat, darabonként 11 kg-mal csökkentve az emberi tevékenység CO2 kibocsátását.

A Corporate Social Responsibility is lehet menő

A Greenager újrahasznosított ruhákat elsősorban reklámajándékként a CSR-re érzékeny vállalkozásoknak és civil szervezetekkel együttműködve értékesíti. De emellett saját márkás desingnjaik is vannak elsősorban fiataloknak, azzal a céllal, hogy a felnövekvő generációt eltántorítsák a fast fashion diktálta túlfogyasztástól. A piacon szokatlanul alacsony áraikkal népszerűsíteni tudják a fenntartható divatot. Víziójuk egy olyan gazdaság, ahol a jelenlegivel szemben nem csak pénzt termelő, ám környezetkárosító cégek és környezetvédő, de pénzügyi nehézségekkel küzdő civil szervezetek dolgoznak, hanem társadalmi vállalkozások, melyek környezetvédő tevékenységükkel pénzt is termelnek.

A Greenager csapata és megszületése

Szalay András (Sunny) a Greenagert még gimnazista éveiben kezdte el és egész nagy sikerre tett szert, sok pólót tudott baráti körben értékesíteni. Olyannyira, hogy professzionális eszközöket vásárolt, és komolyan is belekezdett volna a pólóbizniszbe, ha nem szól közbe az érettségi, a covid és az egyetemre való jelentkezés. 2022 tavaszán kezdett bele ismét a projektbe, három új csapattaggal. A véletlennek köszönhetően futottak össze. Sunny találkozott a föld napján Djindrával és elmesélte, hogy nem akarja annyiban hagyni a vállalkozását. Pár hét múlva egy deszkapályán Djindra és legjobb barátja Cash együtt gurult Danival akiről kiderült, hogy rajzol és régen szitázott pólókat magának otthon. Cash pedig weboldalak fejlesztésében jártas és később a Greenager online megjelenését alakította ki. Így bemutatva a új srácokat Sunnynak három hét alatt összeállt a csapat és jelentkeztek a Social Impact Awardra. A SIA keretein belül mentorálást kaptak és meg is nyerték a versenyt. Azóta bekapcsolódott a munkába Kármen, a social media guru és a globális IT világból érkezett Balázs, aki szervezetfejlesztési tanácsokkal segíti a vállalkozást.

Az osztrák alkancellárnak már van Greenager pólója

A csapat a SIA Hungary közönségszavazása mellett megnyerte a Jane Goodall Austria Roots and Shoots díját és a Greenager egyedülálló megközelítése olyan magas rangú személyek figyelmét is felkeltette, mint például az osztrák Alkancellár, Werner Kogler, aki az első vásárlók egyike volt. 2022 őszén már majdnem 500 pólót hasznosítottak újra pedig még csak tesztelgetik a koncepciójukat. Sikerüket bizonyítja, hogy a fenntarthatóság és a nyereségesség kéz a kézben járhat. 

A jövőre a tervük, hogy Ausztriában és Németországban is piacra lépnek, ahol a fenntarthatóság iránti igény erősebb mint itthon. Nyereségük nagyobbik részét, pedig olyan vállalatokba szeretnék fektetni, melyek a megújuló energiahordozók kiaknázásában járnak élen. Remélik, hogy továbbra is terjeszthetik a fenntarthatóság üzenetét, és jobb irányba változtatják meg a textilipart. Egy dolog egyértelmű: a Greenagerhez hasonló vállalatokkal az élen egy fenntarthatóbb és felelősségteljesebb divatipar elérhetőbb közelségbe került!